Tuinwerkzaamheden per maand
Door met enige regelmaat aandacht aan je tuin te besteden, ziet deze er het gehele jaar net en verzorgd uit. Om je hiervoor een leidraad te geven, hebben we in dit artikel de meest voor de hand liggende werkzaamheden per maand op een rij gezet.
Tuinkalender januari
Voorbereiden en beschermen
Snoeien en voorbereiden
Tuinkalender februari
- Snoei bomen en struiken (behalve vorstgevoelige soorten): Dit is de ideale tijd om vorm te geven en dode of zieke takken te verwijderen. Snoei niet bij strenge vorst om schade aan de planten te voorkomen.
- Plant nieuwe bomen en struiken als de grond niet bevroren is: De grond is vaak nog vochtig van de winter, wat helpt bij het vestigen van nieuwe planten. Zorg voor een goede start door planten direct water te geven.
- Controleer op vroege onkruidgroei en verwijder dit: Onkruid begint vaak al vroeg te groeien, dus wees er snel bij om te voorkomen dat het zich verspreidt. Dit maakt het onderhoud in de lente eenvoudiger.
Zaaien en bemesten
Tuinkalender maart
- Zaai vroege groentezaden binnenshuis of in een koude bak: Begin met het voorzaaien van groenten zoals tomaten en paprika’s, zodat ze een voorsprong hebben als het weer warmer wordt. Gebruik een koude bak om zaailingen tegen nachtvorst te beschermen.
- Bemest borders en gazon met organische meststoffen: Voed je planten en gras met natuurlijke meststoffen om een gezonde groei te bevorderen. Dit legt de basis voor een vruchtbare lente en zomer.
- Verwijder dode plantenresten en maak borders schoon: Ruim dode bladeren en stengels op om plaats te maken voor nieuwe groei. Dit helpt ook om ziekten en plagen te verminderen.
Planten en onderhouden
Tuinkalender april
- Plant zomerbollen zoals dahlia’s en gladiolen: Deze bollen zorgen voor kleurrijke bloemen in de zomer. Plant ze zodra de kans op vorst is geweken.
- Begin met het maaien van het gazon: Maai het gras zodra het weer begint te groeien. Stel de maaier op een hoge stand in om het gras te versterken na de winter.
- Verwijder onkruid en breng een laag mulch aan: Mulch helpt vocht vast te houden en onderdrukt onkruidgroei. Gebruik organische materialen zoals compost of houtsnippers.
- Maak tuinmeubels schoon: bereid uw tuinmeubels voor op het nieuwe seizoen, verwijder eventuele schimmel en maak de tuinmeubels grondig schoon.
Tuinkalender mei
Zomerbloemen en water geven
Onderhoud en oogsten
Tuinkalender juni
- Dun uit en ondersteun groeiende planten: Verwijder overtollige zaailingen om de resterende planten voldoende ruimte te geven. Gebruik stokken of rekken om klimplanten te ondersteunen.
- Maai het gazon regelmatig: Regelmatig maaien stimuleert een dichte, gezonde grasmat. Maai bij voorkeur niet meer dan een derde van de grassprieten per keer.
- Oogst vroege groenten zoals sla en radijs: Geniet van de eerste vruchten van je werk door vroeg geoogste groenten te plukken. Dit bevordert ook verdere groei.
Tuinkalender juli
Vakantievoorbereiding en waterbeheer
Oogsten en snoeien
Tuinkalender augustus
- Oogst volop groente en fruit: De oogst is nu op zijn hoogtepunt, dus geniet van verse producten. Blijf regelmatig plukken om verdere productie te bevorderen.
- Snoei lavendel en andere vaste planten na de bloei: Dit houdt je planten compact en bevordert een tweede bloei of gezonde groei volgend seizoen. Knip niet te ver terug in oud hout.
- Controleer op ziekten en plagen: Inspecteer je planten regelmatig op tekenen van ziekten en plagen. Neem snel actie om verdere verspreiding te voorkomen.
Voorbereiding op de herfst
Tuinkalender september
- Plant voorjaarsbollen zoals tulpen en narcissen: Plant bollen nu zodat ze in de lente bloeien. Zorg voor een goed doorlatende grond om rotten te voorkomen.
- Begin met het opruimen van afgevallen bladeren: Verwijder bladeren van het gazon om verstikking te voorkomen. Gebruik ze eventueel als mulch of compost.
- Zet nieuwe vaste planten en heesters: Nu de temperaturen koeler zijn, is het een goede tijd om nieuwe planten te plaatsen. Dit geeft ze tijd om te wortelen voor de winter.
Opruimen en beschermen
Tuinkalender oktober
- Verwijder eenjarige planten en voeg compost toe aan de grond: Ruim vervaagde eenjarigen op en verbeter de bodem met compost. Dit bereidt je tuin voor op de winter.
- Plant winterharde struiken en bomen: Nieuwe bomen en struiken kunnen zich nu vestigen voordat het echt koud wordt. Zorg voor voldoende water bij het planten.
- Bescherm vorstgevoelige planten met mulch of vliesdoek: Dek gevoelige planten af om ze tegen de eerste vorst te beschermen. Mulch helpt ook om de bodemtemperatuur stabiel te houden.
- Maak tuinmeubels schoon en plaats deze onder een tuinmeubelhoes zodat het tuinmeubilair netjes en schoon blijft tijdens de wintermaanden.
Laatste voorbereidingen
Tuinkalender november
- Maak tuingereedschap schoon en berg het op: Reinig en olie je gereedschap om roest te voorkomen. Bewaar het op een droge plaats tot het volgende seizoen.
- Controleer de winterbescherming van gevoelige planten: Zorg ervoor dat alle vorstgevoelige planten goed beschermd zijn. Voeg extra bescherming toe als dat nodig is.
- Snoei rozenstruiken lichtjes terug: Verwijder dode of zieke takken en snoei licht om windschade te voorkomen. Een zware snoei doe je beter in het voorjaar.
Rust en planning
Tuinkalender december
- Geniet van de rust in de tuin en maak plannen voor het komende jaar: Gebruik de rustige tijd om na te denken over verbeteringen en nieuwe projecten.Blader door zaadcatalogi en maak een zaaiplan.
- Controleer op winterbescherming en herstel indien nodig: Zorg ervoor dat alle winterbescherming nog intact is. Herstel beschadigingen door wind of dieren.
- Geef potplanten binnenshuis water: Vergeet je kamerplanten niet tijdens de wintermaanden. Zorg voor voldoende licht en water.
Met deze gedetailleerde gids houd je je tuin het hele jaar door in topconditie. Veel succes en plezier in de tuin!
Advies nodig? We helpen u graag!
Telefoon (ma-vrij): +31 (0)55 203 2014
E-mail: info@barnington.nl