Eerst proberen, later betalen? Betaal uw bestelling na ontvangst eenvoudig met Klarna.

Schimmel tuintafel verwijderen

Schimmel is een veelvoorkomend probleem bij houten tuintafels. Het ontstaat o.a. door aanhoudende vochtigheid of gebrekkig onderhoud. Om een houten tuintafel zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het belangrijk om te weten hoe schimmel ontstaat, hoe het eventueel is te verwijderen en – misschien wel het belangrijkst – hoe het kan worden voorkomen.

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmel ontstaat en gedijt goed in langdurig vochtige omgevingen. Wordt een houten tuintafel langere tijd blootgesteld aan regen/vocht/dauw, dan is dat een ideale broedplaats voor het ontstaan van schimmel. Gebrekkig onderhoud kan dit bevorderen doordat vuil en organisch materiaal zich makkelijker verzamelen op een slecht onderhouden tafel.

Schimmel van hout verwijderen

Vertoont een houten tuintafel (sporen van) schimmel, dan kun je deze als eerste het best proberen te verwijderen met een zachte spons en lauwwarm water eventueel met een milde schimmelreiniger of azijn. Eventueel kunnen er ook alternatieve schimmelwerende middelen zoals tea tree olie of citroensap worden geprobeerd. Mocht de schimmel de tafel te veel hebben aangetast, dan is opnieuw schuren en vervolgens beitsen/lakken een goede optie.

Schimmel voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Schimmel kan worden voorkomen, door een houten tuintafel regelmatig te onderhouden en schoon en droog te houden. Eventueel kunnen schimmelwerende middelen periodiek worden aangebracht om zo de vorming van schimmelsporen te ontmoedigen. Wordt de tuintafel voor langere tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld in de herfst/winter, dan is het raadzaam de tafel schoon op te bergen in een droge, goed geventileerde ruimte.

Mocht deze gelegenheid niet direct voor handen zijn, dan is een goede ventilerende tuinmeubelhoes een te overwegen alternatief. Zorg er dan altijd voor dat een tuintafel volledig schoon en droog is wanneer de tuintafelhoes over de tafel wordt gedaan. De tuintafelhoezen van Barnington Outdoor Covers zijn 100% waterdicht en beschikken over ventilatie-openingen waardoor het voor schimmels al snel een lastig verhaal wordt.

Het schimmelvrij houden van een houten tuintafel vergt wat aandacht, maar de beloning is een fijne en aantrekkelijke buitenruimte met ongetwijfeld veel mooie momenten.

Veelgestelde vragen

Tuinmeubels onderhouden

Tuinmeubels worden gedurende het jaar aan verschillende weersomstandigheden blootgesteld. Dit heeft zijn invloed op uw tuinmeubels. Door tuinmeubilair te onderhouden verlengt u de levensduur. Daarnaast zien uw meubels er na een goede onderhoudsbeurt weer zo goed als nieuw uit. In onderstaand artikel delen we een serie tips om uw tuinmeubels goed te onderhouden.

Tuin zomerklaar maken

Tegen het einde van de winter, vanaf half februari, kun je langzaam gaan voorbereiden op het zomerklaar maken van je tuin. Voordat tuinflora gaat groeien is het een goed idee om ervoor te zorgen dat dit alle ruimte krijgt om weer te gaan groeien. Zodra de koude, natte periode achter de rug is, kun je vast je terras gaan reinigen (vaak halverwege maart). Lees hieronder al onze tips voor het zomerklaar maken van je tuin.

Tuinonderhoud uitvoeren

De meeste werkzaamheden voor de tuin worden in het voorjaar en in het najaar uitgevoerd. Voor ieder seizoen zijn er bepaalde werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Denk aan snoeien, bemesten, opruimen en oogsten.

Advies nodig? We helpen u graag!