Eerst proberen, later betalen? Betaal uw bestelling na ontvangst eenvoudig met Klarna.

Onderhouden is behouden

Onderhoud tuinmeubels

In nagenoeg iedere tuin is tuinmeubilair te vinden. Het is er in verschillende verschijningsvormen en wordt gemaakt van de meest uiteenlopende materialen. Wat al dit verschillende tuinmeubilair gemeen heeft, is dat het gedurende het jaar aan de verschillende weerselementen wordt blootgesteld. Denk aan UV, regen, sneeuw en vorst. En vergeet stuifmeel, vogelpoep en boomhars niet.

Genoemde zaken hebben allen zo zijn invloed op de levensduur van tuinmeubilair. Door tuinmeubilair op frequente basis te onderhouden, verleng je de levensduur ervan. En meestal ziet het er na een goede onderhoudsbeurt ook nog eens als nieuw uit. Onderstaande een serie tips voor het onderhouden van verschillende materialen die veelal worden gebruikt voor tuinmeubels.

Hoe behandel ik houten tuinmeubelen?

Veel tuinmeubels zijn gemaakt van hout: een natuurlijk en degelijk materiaal dat het in eigenlijk iedere tuin goed doet. Om houten meubels te beschermen tegen vocht en schimmel, kun je ze het best jaarlijks reinigen met lauwwarm water (ev. met een mild reinigingsmiddel) en daarna behandelen met een geschikte houtolie- of beits. Ernstig vervuilde houten meubels, kunnen vooraf licht geschuurd worden. Lees hier hoe u schimmel van uw tuinmeubelen verwijdert.

Hoe maak je kunststof tuinmeubelen schoon?

Kunststof tuinmeubels zijn ideaal in die zin omdat ze nagenoeg geen onderhoud nodig hebben. Schoonmaken kan eenvoudig met bijvoorbeeld een sopje van afwasmiddel. Een eventuele vlek dient z.s.m. te worden verwijderd omdat deze er anders in trekt. Verder heeft het UV-licht van de zon vaak een verkleurende uitwerking op kunststof. Voor kleurbehoud is het dus slim om kunststof tuinmeubilair zo min mogelijk in direct zonlicht te plaatsen.

Hoe onderhoud ik metalen tuinmeubelen?

Meubels gemaakt van metaal zijn robuust en gaan over het algemeen lang mee mits goed onderhouden. Roestvorming kan worden voorkomen met behulp van een laag anti-roestverf. Maak vooraf de te verven delen goed schoon met een mild reinigingsmiddel.

Hoe krijg ik tuinkussens schoon?

Het comfort van het meeste tuinmeubilair wordt verzorgd door stoffering en fijne kussens. Het meeste kussenmateriaal geschikt voor buiten is voorzien van een waterafstotende/-dichte coating zodat het een buitje prima kan doorstaan. Echter, na verloop van tijd verdwijnt die coating o.a. door UV. Door kussens/stoffering één à twee keer per jaar in te spuiten met een waterafstotende spray bescherm je deze opnieuw tegen regen/vocht.

Tuinmeubels afdekken

Helaas regent het in het zomerseizoen ook wel eens. De meeste tuinmeubels kunnen zo’n zomers buitje prima hebben. Echter, wil het wat langer achtereen regenen, dan is het zinnig om je tuinmeubels even compact bijeen te zetten en deze af te dekken. Zo blijven ze droog en schoon en voorkom je een grondige schoonmaakbeurt voor wanneer de zon weer doorbreekt. De tuinmeubelhoezen van Barnington Outdoor Covers bestaan uit een gronddeel en een bovendeel. Dat bovendeel is 100% waterdicht en uitermate geschikt voor het tijdelijk beschermen van je tuinmeubilair tijdens zo’n zomerse regenperiode.

Tuinmeubels opslaan in de winter

In de herfst- en wintermaanden wordt tuinmeubilair over het algemeen niet gebruikt en is het het beste om deze binnen op te slaan; in de schuur/garage of op zolder. Helaas heeft niet iedereen hierover de beschikking. De tuinmeubelhoezen van Barnington Outdoor Covers zijn precies hiervoor ontwikkeld. Zet alle te beschermen meubels compact bijeen op het grondzeil en rits het bovendeel er vervolgens overheen. Hiermee creëer je als het ware een tijdelijke winteropslag voor je tuinmeubels en -accessoires(en bespaar je elders wellicht kostbare ruimte).

Volg instructies van de fabrikant

Veel fabrikanten van tuinmeubels geven op hun website of in de gebruikershandleiding goede en specifieke onderhoudstips. Het is dus altijd zinnig om de website of de bij de tuinmeubelen behorende documentatie te raadplegen alvorens onderhoud uit te voeren.

Wij hopen u hiermee een goede leidraad te hebben gegeven voor het onderhoud van uw tuinmeubelen. Heeft u vragen na aanleiding van dit artikel, neem dan vooral contact met ons op of bekijk al onze tips.

Veelgestelde vragen

Blijf uw tuinmeubelen onderhouden

Op zich maakt het niet veel uit wanneer je onderhoud uitvoert aan je tuinmeubilair. Als het maar op regelmatige basis plaatsvindt. De ervaring leert dat het logischerwijs het meest gebeurt aan het begin (maart/april) of einde (sept) van het buitenseizoen. Beide heeft zo zijn voor- en nadelen. Als je het aan het einde van het seizoen doet, ben je daar in het voorjaar heel blij mee en zit je er op het eerste, soms onverwachte lekkere buitenmoment direct pico bello bij. Als je onderhoud uitvoert aan bijvoorbeeld een houten tuinset, is het wel aan te bevelen steeds de hele set op hetzelfde moment te onderhouden. Zo ontstaan er geen kleurverschillen.

Advies nodig? We helpen u graag!