Tips voor het onderhouden van je tuin
Tuin onderhouden
Om ervoor te zorgen dat je ieder jaar opnieuw van je tuin kunt genieten, is het juiste onderhoud op het juiste moment van wezenlijk belang. En net als met zo veel zaken in het leven, geldt ook voor een tuin: hoe meer liefde en energie je erin stopt, hoe meer je er voor terugkrijgt!
Tuinonderhoud in de lente
Een tuin komt weer echt tot ‘leven’ in de lente! Dit heerlijke seizoen staat in het teken van vernieuwing en groei. Taken die in dit seizoen goed uitgevoerd kunnen worden zijn:
Schoonmaken en opruimen: verwijder takken, bladeren en ander afval dat zich in de winter in uw tuin heeft opgehoopt. Maak borders en het gazon schoon en verwijder eventueel onkruid dat is gaan groeien.
Snoeien: knip dode takken uit bomen en planten en snoei overwoekerende delen waar nodig voordat bomen, struiken en planten volledig in bloei staan.
Bemesten: door de juiste organische meststoffen toe te voegen aan de grond, worden voedingsstoffen aangevuld die in de winter zijn uitgeput. Dit stimuleert de bloei en groei van planten.
Planten: de lente ie tevens het moment om nieuwe planten in een tuin te plaatsen. Kies hierbij bloemen, struiken of planten die goed gedijen in het voorjaar en kies de juiste plek voor de juiste plant.
Tuinonderhoud in de zomer
De zomer gaat doorgaans gepaard met warme temperaturen en brengt overvloedige bloei in de meeste tuinen. Om bloemen en planten gezond en gelukkig te houden, zijn de volgende onderhoudstaken o.a. erg belangrijk:
Water geven: vooral tijdens droge periodes, is het belangrijk planten voldoende water te geven. Doe dit voornamelijk ’s ochtend vroeg of ’s avonds om verdamping zo veel mogelijk te voorkomen.
Onkruid wieden: helaas doen veel onkruidsoorten het ook goed in het zomerseizoen. Blijf deze zoveel mogelijk verwijderen om te voorkomen dat ze concurreren om water/voedingsstoffen met gewenste bloemen en planten.
Verwijderen dode bloemen/planten: helaas gaan er ook wel eens planten dood in de zomer. Door deze te verwijderen, wordt nieuwe groei en bloei gestimuleerd en blijft iedere tuin verzorgd.
Plagen: sommige planten/struiken zijn gevoelig voor plagen van luizen, slakken of rupsen. Door hier regelmatig op te controleren, kan er tijdig maatregelen tegen worden genomen zoals het uitzetten van een natuurlijke vijand.
Tuinonderhoud in de herfst
Als de zomer plaats maakt voor de herfst, is het zaak een tuin voor te bereiden op de winter. Onder meer het volgende is dan belangrijk om te doen:
Oogsten: veel groente en fruit is aan het einde van de zomer / begin van de herfst rijp om geplukt te worden. Doe dit voordat de vorst toeslaat en verwerk de producten bijvoorbeeld tot jam of chutney.
Snoeien/opruimen: overtollige en dode takken kunnen worden verwijderd en rommel van het gazon kan worden verwijderd. Laat blad in de borders lekker liggen. Dat kan in de winter goed dienen als vorstbescherming voor planten en veel dieren maken er hun holletje voor de winter in.
Vorstbescherming: sommige planten hebben extra vorstbescherming nodig. Bedek ze met stro, mulch of ander afdekmateriaal. Zo wordt voorkomen dat ze doodvriezen.
Bollen planten: bollen voor voorjaarsbloemen zoals narcissen, tulpen en krokussen kunnen het beste in de voorafgaande herfst worden geplant. Voor optimale groei zorg je voor een juiste diepte en afstand van de bloembollen.
Tuinonderhoud in de winter
In deze periode is de tuin in ‘winterslaap’. Om een tuin hier het volgende voorjaar zo goed mogelijk uit te laten ontwaken, kunnen de volgende onderhoudstaken worden uitgevoerd:
Volgend seizoen: de winter is het moment om na te denken over tuinplannen voor het komende seizoen. Wil je je tuinindeling wijzigen, nieuwe planten of iets anders; nu je tuin slaapt, kun je hier goed over nadenken en plannen voorbereiden.
Voeder vogels: in de winter vinden de vogels die in Nederland blijven over het algemeen minder goed hun voedsel. Ze kunnen worden bijgevoerd d.m.v. voederstations en vetbollen met noten en zaden.
Onderhoud tuingereedschap/-meubilair: het is aan te bevelen om – voordat deze worden opgeborgen – te onderhouden / repareren waar nodig. Hoe verschillende materialen het best kunnen worden onderhouden, lees je hier.
Opslaan van tuinmeubilair: voor het behoud en de levensduur van tuinmeubelen is het het best om deze droog op te slaan in bijvoorbeeld een garage, schuur of op zolder. Is deze ruimte niet direct voor handen, dan kan een kwalitatieve tuinmeubelbeschermhoes zeker uitkomst bieden.
Het onderhoud van een tuin vergt ieder seizoen zo zijn eigen werkzaamheden. Het ene seizoen wat meer dan het andere. Met de juiste zorg en aandacht creëer je een fijne buitenruimte waar het hele jaar door van kan worden genoten!
Advies nodig? We helpen u graag!
Telefoon (ma-vrij): +31 (0)55 203 2014
E-mail: info@barnington.nl